חפש בבלוג זה

יום שני, 26 בינואר 2009

ניתוח המאפיינים החקלאיים

ענף החקלאות הוא העתיק בענפי הכלכלה של התרבות האנושית ועיקרו הוא גידול צמחים ובעלי חיים בכדי להפיק מהם מזון וחומרי גלם.
בפרק זה נעסוק בזיהוי רמת הפיתוח של המדינה באמצעות ניתוח של מאפייני החקלאות באותה מדינה. כמו כן נתאר את תפרוסתם של ענפי החקלאות לסוגיהם ונסביר את הגורמים לתפרוסת זו.
מאפייני החקלאות
באמצעות בחינת שיעור המועסקים בחקלאות נוכל לקבוע את רמת הפיתוח של המדינה. כך למשל בזאיר שיעור המועסקים בחקלאות עומד על 65 אחוזים בעוד שבקנדה שיעור זה עומד על 3 אחוזים בלבד. אחוז גבוה של עוסקים בחקלאות במדינות המתפתחות מצביע על חקלאות מסורתית המאופיינת בשימוש בטכנולוגיה מסורתית המבוססת על אנרגיית שרירים הכוללת שימוש בכוח אדם רב ובבעלי חיים לצורך העבודה החקלאית. לעומת זאת במדינות המפותחות נמצא אחוז נמוך (פחות מ 5 אחוזים) של עוסקים בחקלאות כיוון שזוהי חקלאות מודרנית. החקלאות המודרנית מבוססת על כלים ממונעים, אמצעי דישון והדברה כימיים וביולוגים, חממות ומערכות השקיה מודרניות כגון טפטפות, קו נוע וכד'... בחקלאות המודרנית ניתן להגיע לתנובת יבולים רבה ובאיכות טובה ועל כן החקלאות במדינות המפותחות מיועדת לשיווק ומאופיינת כחקלאות מסחרית. לעומת זאת במדינות המתפתחות מרבית המשקים אינם מצליחים לייצר עודפים רבים ומרבית המזון הבסיסי הגדל המשקים החקלאיים (אורז, חיטה, תירס) משמשים את צרכי המשפחה. משקים אלה מאופיינים בחקלאות לצרכי מחייה. עם זאת, במדינות המתפתחות הטרופיות התפתחו בהשפעת הקולוניאליזם האירופי בעיקר במהלך המאה התשע עשרה משקים המבוססים על גידולים טרופים המיועדים לייצוא: קפה, קקאו, צמג (גומי טבעי) תה וכו'... חקלאות מסחרית זו אופיינית למשל בוייטנאם המייצאת פולי קפה, קנה סוכר, גומי, תה וכד'...
סיווג נוסף המבחין בין המשקים החקלאיים בכל רחבי העולם הוא ההבחנה בין גידולים אינטנסיביים לבין גידולים אקסטנסיביים. כאשר נתאר את הגידולים החקלאיים יש לציין אם מדובר בגידולים אינטנסיביים בהם מושקע הון בטכנולוגיה או בכוח אדם רב ליחידת שטח ועל כן התפוקה ליחידת שטח גבוהה. כך למשל האורז הנפוץ כגידול מזון בסיסי במדינות דרום מזרח אסיה דורש כוח אדם רב לאורך כל שלבי הגידול, החל משלב הכשרת הקרקע ודישונה, השתילה הידנית, התחזוקה השוטפת של חלקות האורז המוצפות במים ועד לקציר האורז וייבושו. כך גם גידול בקר לחלב (רפת) דורש עבודה לאורך כל שעות היממה תוך שימוש באמצעים טכנולוגים לצורך החליבה, מעקב אחר מצבן של הפרות החולבות לאורך שעות היממה ומתקני הקירור. גידולים אינטנסיביים נוספים הם לולים וגידול ירקות ופרחים בחממות הכרוכים בהשקעת הון בטכנולוגיה ובעבודה שוטפת. לעומת זאת גידולים אקסטנסיביים מאופיינים בהשקעת הון וכוח אדם מצומצם כך שהתפוקה ליחידת שטח קטנה יחסית ועל רקע זה הגידולים ישתרעו על פני שטחים נרחבים. גידולים אלו כוללים את גידול החיטה, מרעה בקר וצאן, ייעור וכיוב'...
גורמי התפרוסת העיקריים של האזורים החקלאיים
ניתן להצביע על מספר גורמים מיקום כלליים של האזורים החקלאיים במדינות העולם השונות:
1. אזורים המאופיינים בכמויות גשמים של מעל 200 מ"מ.
2. עמקי הנהרות הגדולים העשירים במים לאורך כל ימות השנה (למשל: הנילוס, עמק הפרת וחידקל) ובאדמת סחף (אלוביום) פוריה.
3. אזורים מישוריים: מישורי חוף, דלתאות, שפלות, רמות ועמקי הרים ונהרות. החקלאות המודרנית תתמקד לרוב באזורים אלו כיוון שהם מאופיינים בשטחים גדולים ורציפים בהם ניתן להפעיל מיכון חקלאי (טרקטורים, קומביינים וכד'... ).
4. אזורים הרריים מתאימים לגידולי מטעים, כרמים ומרעה צאן ובקר ולקיומה של חקלאות מסורתית המבוססת על חקלאות מדרגות הרים (טראסות).
גורמי התפרוסת של הגידולים החקלאיים לסוגיהם
קיים קשר הדוק בין תפרוסת הגידולים החקלאיים לסוגיהם לבין של שורה של גורמי השפעה על תפרוסתם: סוג האקלים (הכולל בתוכו את כמות המשקעים השנתית, עונת המשקעים וטמפרטורה שנתית ממוצעת) , סוג הקרקע והטופוגרפיה.
שאלה לדוגמא:
1. תאר את ענפי החקלאות הבולטים בבולגריה.
2.ציין את אזורי החקלאות העיקריים בבולגריה והסבר את גורמי תפרוסתם.
כיצד נשיב על השאלה?
בתיאור תפרוסת החקלאות יש לציין את סוג הגידולים החקלאיים הנפוצים, לתאר את ריכוזי הפעילות החקלאות על פי שמות החבלים הטבעיים ומיקומם במדינה ולהסביר את גורמי התפרוסת השונים: אקלים, טופוגרפיה וסוג הקרקע.
באילו מפות נשתמש?
מפה פיזית אזורית (מזרח אירופה), מפה כלכלית אזורית, מפת אקלים אזורית ועולמית, מפת קרקעות עולמית.
הפתרון לשאלה:
1. ענפי החקלאות הבולטים בבולגריה:
חיטה – במישורי הסחף של הדנובה ונהר מריצה – אזורים מישוריים, אדמת סחף פורייה, מים להשקיה מהנהרות ומגשמים כל השנה.
גידול בע"ח – בקר וצאן – בעיקר באזורים ההרריים – אין שם קרקע טובה לחקלאות, אך יש מרעה טבעי בשפע כל השנה, גם באזורים היבשים יותר.
2. אזורי החקלאות העיקריים בבולגריה הם באזור מישורי הדנובה, הרמה שבצפון מזרח המדינה ואזור עמקי הנחלים מריצה וארגנה.
3. הסיבות לתפרוסת אזורי החקלאות בבולגריה הם: באזורים אלו אדמת סחף פורייה המובאת ע"י הנהרות. הנהרות מספקים מים בשפע לחקלאות כל השנה. האקלים נוח למדי: אזור האקלים בבולגריה הוא ממוזג: Cfb –ממוזג, משקעים כל השנה, החם בחודשים פחות מ – 22 מעלות, אך לפחות מארבעה חודשים הטמפרטורה מעל 10 מעלות, כלומר קיץ חם למדי. טמפרטורות קיץ ממוצעות – כ - 20 מעלות, טמפרטורות חורף ממוצעות – 0 -5- מעלות וכמות המשקעים השנתית הממוצעת כ- 750 מ"מ.



גידולי חיטה ברמת טיבט, צפון מערב סין (צילם: מעין הס אשכנזי)


שאלה:
הסבר מדוע בצפון סין מגדלים בעיקר חיטה ובדרום סין מגדלים בעיקר אורז. הבא גורם פיזי אחד וגורם אנושי אחד.

אין תגובות: